Ταραξίας – Άναρχος Έλλην [Album Review]

Μετά από επτά χρόνια σιγής, ο Ταραξίας επιστρέφει δυναμικά στην δισκογραφία με το νέο του προσωπικό album να τιτλοφορείται “Άναρχος Έλλην”.

Κυκλοφορεί ανεξάρτητα από τις 10 Οκτωβρίου μέσω του “Hip Hope Movement” και ξυπνά πολλές αναμνήσεις στο κοινό που έζησε τα early 00s και γενικότερα τις glory days της διαδρομής του ιδρυτικού μέλους των Άγνωστων Γνωστών. Ο φορμαρισμένος Ταραξίας πηγαίνει κόντρα στη τάση και τον ήχο που κυριαρχεί παγκοσμίως εν έτει 2018 στη rap σκηνή και δημιουργεί έναν άκρως βιωματικό δίσκο, με έντονο κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο. Το κομμάτι “Μόνος”, του οποίου τη σύνθεση έχει επιμεληθεί ο Gus, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να σας βάλει με το… καλημέρα στο κλίμα του δίσκου.

Ο δίσκος αποτελείται συνολικά από 15 κομμάτια. Την μουσική παραγωγή “υπογράφει” μια πληθώρα Ελλήνων παραγωγών, ενώ το στιχουργικό κι ερμηνευτικό μέρος ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον “Τάρα”. Πρόκειται για μια καθαρά “προσωπική υπόθεση” του Ταραξία, καθώς απουσιάζουν τα feats από MCs της εγχώριας σκηνής. Ίσως αυτό να είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του δίσκου, υπό την εννοία πως σε “αναγκάζει” να επικεντρωθείς αποκλειστικά και μόνο σε αυτά που έχει να δηλώσει ο ίδιος. Και πιστέψτε με, είναι πολλά.

Όποιος περιμένει να ακούσει τον Ταραξία του “Αγνωστοφοβία”, πιθανώς να απογοητευτεί. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως από τότε έχουν περάσει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 17 ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο, ακούμε έναν… ταρΑΓμένο MC να υπενθυμίζει την ποιότητα του σε στίχο και raps και να προσπαθεί “να φέρει πίσω τον ήχο του οργισμένου”. Τα banger κομμάτια δεν λείπουν από το LP, το οποίο παράλληλα θα έλεγε κανείς πως “παίζει μπάλα” σε αρκετά καλό επίπεδο και σε θέμα beats. Υπάρχει αρμονία και ο δίσκος κυλά με “σειρά”, δεν είναι σα να πέταξε κάποιος 15 τυχαία κομμάτια και να έβγαλε έναν ηχητικό αχταρμά.

Στην προαναγγελία του album αναφέρεται πως ο δίσκος χαρακτηρίζεται από “…εμφανή ταση προς επιστροφή στις ρίζες…”, κάτι που ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μπορεί η εποχή να μη μοιάζει ευνοϊκή για να καθιερώσει στις συνειδήσεις του κόσμου δουλειές όπως αυτή, καθώς τα μουσικά trends απαρτίζουν κυρίως trap κομμάτια, όμως αυτό δεν αναιρεί την ποιότητα του “Άναρχος Έλλην”. Το πιθανότερο είναι πως τα views στο YouTube (καλώς ή κακώς, αποτελούν πλέον ένα από τα βασικά κριτήρια επιτυχίας ένος album/single/video clip) θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, όμως πρέπει να σκεφτούμε και πως το κοινό το οποίο μπορεί πλέον να εκτιμήσει αυτού του είδους δουλειές, έχει μειωθεί αισθητά.

Προς το παρόν, ο Ταραξίας δεν έχει δώσει κάποιο κομμάτι του δίσκου με την μορφή video clip, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αξίζει να στρέψει κανείς την προσοχή του στο ηχητικό αποτέλεσμα. Αυτό αρκεί για να τον καλύψει ως ακροατή.

Γιατί να το ακούσω;

Ο “Τάρα” μας προϊδέασε από τις αρχές του 2017 για τη μεγάλη επιστροφή της περσόνας που λατρεύτηκε στις αρχές του μιλένιουμ. Η συμμετοχή του στο “Basement Sounds: Part V” του Empne, με το κομμάτι “Ξένοι μες την ίδια πόλη”, ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του project. Ένας vintage κι αψεγάδιαστος Ταραξίας, τόσο στιχουργικά, όσο κι ερμηνευτικά, βγαλμένος κατευθείαν από το 2001 και τις εποχές που μεγαλουργούσε με τους Άλφα Γάμα.

Ένα feat που εν τέλει δεν ήταν μια απλή… φωτοβολίδα. Εν συνεχεία, η παρουσία του ως βασικός συντελεστής στο νεοσύστατο σχήμα της Λεγεώνας, μαζί με τους Τάκι Τσαν, TNS και Ισορροπιστή, ήταν ακόμη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το συγκρότημα έκανε την εμφάνιση του θέλοντας να “τραβήξει” μαζί του νοσταλγούς της golden era. Οι καλλιτέχνες έδειξαν να αφήνουν στην άκρη τις όποιες απόπειρες έκαναν κατά το παρελθόν για να γίνουν κομμάτια της mainstream σκηνής, επιστρέφοντας σε πιο… παραδοσιακά hip hop μοτίβα.

Ο Ταραξίας με τον δίσκο “Άναρχος Έλλην” επιβεβαιώνει πανηγυρικά την επιστροφή του σε έναν πιο classic ήχο και στίχο με πολλαπλά μηνύματα. Ποτέ δεν έπαψε να είναι ικανός στο mic κι αυτό το album δεν είναι παρά η απόδειξη πως ο Ταραξίας παραμένει ένας MC υψηλού επιπέδου για τα ελληνικά δεδομένα. Καλοδουλεμένος, προσεγμένος και με ποικιλία.

Tracklist, Εξώφυλλο & Audio Streaming

Άναρχος Έλλην (prod. Διονύσης Σταματόπουλος / cuts DJ Sparky T)
Εγώ είμαι αυτός (prod. Destro)
Μόνος (prod. Gus)
Αλήτης (prod. Gus)
ΤαρΑΓμένος (prod. DJ LsOne)
Νυχθημερόν (prod. Sergio T)
Ξαναχτυπάω feat. Αγγελική Ταχτατζή (prod. Ταραξίας, Σάκης Λάμε, Σωτήρης Νούκας)
Χαμένα κορμιά (prod. Κωνσταντίνος Δήμας)
Αντέχουμε ακόμα feat. Πάνος Νικολακόπουλος (prod. Πάνος Νικολακόπουλος)
Όλοι μας οι φόβοι (prod. FL / cuts DJ Sparky T)
Η μοίρα μου (prod. Gus)
Η τύχη μου (prod. Gus / cuts DJ Sparky T)
Πεταλούδα (prod. Gus)
Έχω αλλάξει (prod. DJ Rico)
Δε προσκύνησα ποτέ (prod. DJ LsOne)

(σημειωμένα με bold τα – κατά τη γνώμη μας – 5 καλύτερα tracks του album)

anarxosellhn.jpg

Ακούστε ολόκληρο τον δίσκο εδώ:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s